Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2006 09:03 - Наплатанова оцеля при несъстоял се вот на доверие
Автор: charanandi Категория: Новини   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
0



Разигралата се ситуация на извънредната сесия бе окачествена от десните като "безпрецеднтна" и "потрес". "Това заседание е начин десните да се легитимират пред обществото, но ние отказваме да участваме в подобни циркови представления", заявиха в отговор левите
image
Председателят на ОбС - Панагюрище, Недялка Наплатанова открива и две минути след това закрива извънредната сесия на местния парламент

Недялка Наплатанова оцеля като председател а Общинския съвет в Панагюрище след най-краткото заседание в неговата история. То бе извънредно и бе свикано по настояване на 10 съветници от СДС, БЗНС, БСД и НДСВ, обединили се около становището,че Наплатанова не се справя със задълженията си, а законодателният орган работи неефективно. Оставката на шефката на Общинския съвет бе поискана още преди около месец от петимата съветници от групата на СДС. По стечение на обстоятелствата сесията бе насрочена на същата дата, на която преди година съветниците избраха Наплатанова за председател. Заседанието обаче продължи точно 2 минути, през които председателката прочете дневния ред, но с 12 гласа "против", 9 "за" и 3 "въздържал се" той не бе приет. Така сесията бе закрита веднага, а дискусиите и вотът на доверие всъщност не се проведоха. Не стана ясно юридически сесията провела ли се е или не, след като дневният ред не беше приет и реално заседание нямаше. И всъщност бе ли спазен чл. 23, ал. 4, т. 2 от закона за местното самоуправление и местната администрация или случилото се бе само про форма. 
Затова пък след провалената сесия последва истинска говорилня. Съветниците от ляво, заедно с шефката на местния парламент, напуснаха залата. Десните съветници останаха да дадат пресконференция. Изненадваща втора пресконференция на съветниците от лявата част на залата последва веднага след нея. И двете бяха предавани на живо по местната телевизия. За рекордно краткото си заседание съветниците няма да получат възнаграждение. Въпреки, че ако сесията е легитимна, такова им се полага.

Първата сред равни обвинена 
в 40 "смъртни" гряха

17 са според десните съветници взетите от местния парламент решения, за които няма проведени последващи действия или пък контрол на изпълнението им. Минути преди началото на извънредната сесия, председателят на групата на СДС Сашо Господинов внесе изготвена лично от него справка за въпросните решения, както и списък с пропуските в организацията на дейността на местния парламент. Така цифром и словом Наплатанова бе обвинена в 40 "смъртни" гряха, за който й бе поискана главата като шеф на местния парламент.
Сред решенията с пропуснат срок е внасянето от страна на администрацията на проектопрограма за реализацията на общинския план за разитие 2007-2013 г., което е трябвало да стане до 1 юли т. г. (Р. № 246/30.11.2005). Не са докладвани ежемесечно пред Съвета и отчетите за приходите и разходите по услугата за сметосъбиране и сметоизвозване (Р. № 280 а/31.01.2006). Според сините на целева сесия не е обсъден и идейният проект за алтернативни варианти за водоснабдяване на селищата от общината. Проектът е трябвало да бъде изготвен до 30.03.2006 г., а целевата сесия да бъде през м. май (Р. №278/31.01.2006). Наплатанова обаче контрира, че контролът на решенията не е нейно задължение, а на всяка от постоянните комисии в общинския съвет, както е по правилник.
Според Мария Влаева две решения на ОбС са върнати от областния управител. "Кои са те? Какви са мотивите за това?", попита задочно тя.
Господинов представи и справка за 10 въпроса, повдигани в писмен вид през годината, по които нямало проведени обсъждания и информация. Сред тях са този за новото сметище на общината, за разпореждането с общинско имущество и контрола на приходите от продажби, за утвърждаването на структурата на общинската администрация. Тази година ОбА работи без утвърдена такава, според Ганка Калпакова.
Като председател Наплатанова е обвинена и по 13 пункта в пропуски в организацията на дейността на Общинския съвет. А минути след закриването на сесията, в извънредно изявление пред медиите, десните окачествиха поведението на Наплатанова и колегите й от Коалиция за България като политически безотговорно. 

От: Стоян Радулов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charanandi
Категория: Новини
Прочетен: 950765
Постинги: 72
Коментари: 518
Гласове: 150
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930