Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2006 17:38 - Има ли шанс за панагюрския боклук?
Автор: charanandi Категория: Новини   
Прочетен: 1743 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2006 17:41


Панагюрското бунище трябва да спре да функционира в края на тази година. Пазарджик ще изгражда регионално депо съвместно с датска фирма. Община Пещера излиза от Националната програма за управление на отпадъците. А Панагюрище? 

Закриване на регионалните депа за твърди битови отпадъци в Стрелча, Септември, Панагюрище и Лесичово, неотговарящи на условията и изискванията на Наредба №8 от 2004 г. на Министерството на околната среда и водите, е един от основните преоритети на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите през 2006 г. За по-доброто управление на отпадъците в региона решение трябва да получат още проблемите с предотвратяването на замърсявания с битови и строителни отпадъци, както и оптимизиране организацията на сметосъбиране и сметоизвозване в зоните за отдих и туризъм, уточниха още от инспекцията. 
image
Горящото бунище е визитната картичка на Панагюрище, виждат всички, пътуващи за града откъм Пазарджик или магистрала "Тракия". То не отговаря на изискваният на ЕС за съхранение на отпадъци. Трябва да бъде закрито в края на 2006 г., но едва ли това ще стане. В област Пазарджик няма изградено ново регионално депо за отпадъци, където да бъдат извозвани и отпадъците от Панагюрище.image
Въпреки, че трябва да е охраняемо, да е оградено и да има контрол върху постъпващите тук отпадъци, панагюрското бунище реално стои без охрана и барирета при неговия вход отдавна е извън строя, показаха неколкократни проверки на в. "Време 2001", осъществени през месеците май, юли, август и октомври 2006 г.


Все още има шанс община Панагюрище да се включи в Националната програма за управление на отпадъците и в проекта за изграждане на регионално депо край Пазарджик. След като сметището в Панагюрище трябва да бъде закрито и след като точно в момента община Пещера стопира проекта по ИСПА за изграждане на регионално депо за отпадъци в Пазарджик с отказа си да се включи с резервен терен в с. Капитан Димитриево.
За отказа на Пещера съобщи зам.-кметът на Пазарджик Петър Горчев. Той уточни, че отпадането на града от Националната програма за управление на отпадъците официално ще бъде съобщено на 13 и 14 декември в София.
Община Пазарджик спечели проекта за регионално депо през 2002 г. Финансирането му възлизаше на 9 млн. лв. В него трябваше да се включат девет общини от областта: Пазарджик, Пещера, Белово, Брацигово, Септември, Лесичово, Ракитово, Батак и Велинград. Панагюрище отсъстваше в този формат. Но може би точно сега може да се включи в проекта - единствения начин да се намери място и за нашия боклук нейде из България в близките години. Предвиждаше се основният терен за изграждане на депото да бъде на територията на община Пазарджик - в с. Алеко Константиново, където сега се намира градското сметище. Като алтернативен терен по проекта бе предложено бившето военно поделение край пещерското село Капитан Димитриево. Общинският съвет на Пещера обаче отказа да даде съгласието си. Наличието на алтернативен терен е изискване, за да се пристъпи към изработването на доклад за оценка на въздействието върху околната среда.
С провала на проекта по ИСПА работата по изграждането на депото не приключва и тя ще продължи съвместно с датската фирма "Мариус Педерсен", каза още Горчев. Фирмата има готовност да изгради депо със собствени средства, като инвестицията ще надхвърли 1.2 млн. евро. Общината ще регистрира съвместно дружество с датската компания. Според Петър Горчев това може да стане още до края на 2006 г. Предложението до Общинския съвет ще бъде гледано най-вероятно през декември. Участието на община Пазарджик в дружеството ще е с апортна вноска - теренът за новото депо.
В момента и пазарджишкото, и панагюрското сметище не отговарят на изискванията на ЕС и трябва да бъдат закрити.


Намаляват промила за такса смет
От следващата година промилът за такса смет на жилищните имоти в Панагюрище се намалява от 2 на 1,8. Това реши местният парламент по време на редовното си заседание през седмицата. На заседанието на местния Общински съвет бе приета и план-сметката за очакваните приходи и разходи от таксата през идната година. Според заложените цифри, през 2007 година от такса смет в Панагюрище в общинската хазна се очаква да постъпят 673 857 лв., а за сметосъбиране, сметоизвозване, и поддържане на чистотата е предвидено да бъдат изразходвани 548 263 лв. 

От Стоян Радулов

За коментари, информация и въпроси:
vreme2001@gmail.com



Тагове:   шанс,   боклук,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charanandi
Категория: Новини
Прочетен: 950782
Постинги: 72
Коментари: 518
Гласове: 150
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930