Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2007 02:50 - Искат "Петелово" да влезе в екомрежата НАТУРА 2000
Автор: charanandi Категория: Новини   
Прочетен: 1594 Коментари: 0 Гласове:
0



Представители на инициативния комитет "Петелово" в панагюрското село Попинци поискаха в края на 2006 г. от премиера Сергей Станишев съдействие за включването на зоната "Попинци" в мрежа НАТУРА 2000. В писмото до премиера от комитета припомнят, че това е най-важното място за опазване на сухоземните костенурки в планините, ограждащи Горнотракийската равнина. "Не скриваме учудването и възмущението си от антидържавната политика на МЗГ и МОСВ, които се опитват да орежат като цяло екологичната мрежа в страната - в дърводобивните и край курортните райони в страната. Двете министерства подкрепят дървената и строителната мафия, без да се съобразяват с интересите на обществото". "Включването на Попинци в НАТУРА мрежата ще бъде гарант против престъпните помисли на минния бизнес срещу природата ни", смятат представителите на инициативния комитет. "Ако не бъде уважена молбата ни на 1 януари 2007 година, ще си потърсим правата в Европейската комисия и в съда в Люксембург", заявяват още от "Петелово". 
Припомняме ви, че именно в участък "Петелово" компания "Мартерн" ЕООД има подписан договор с МОСВ за проучване на залежите от минерални полезни изкопаеми (злато). Проучванията и в момента са прекратени след близо двегодишни протести на местното население. Целта на протестиращите е да не допуснат извличане на златото по т.нар. "цианиден" метод. 
Повече по темата - в книжното тяло на вестника.

Екип на в. "Време 2001"


От КЦМ в Пловдив искат мина "Цар Асен"

От КЦМ в Пловдив проучват възможностите за експлоатация на мина "Цар Асен". Ако предприятието реши да инвестира, ще бъдат разкрити близо 600 нови работни места. През миналата година комбинатът купи флотационната фабрика край село Елшица, община Панагюрище, където в момента се извлича меден концентрат. За една година новоразкритите работни места във фабриката са 30.

Мислят алтернативи за школото в Елшица

Кметството в село Елшица е разработило концепция за училище по защита от бедствия, аварии и катастрофи. За това информира кметът Ангел Петров. Идеята е да се използва базата на основното училище в селото, а в шоколата да се обучават деца от цялата община. Концепцията е изпратена до председателя на Народното събрание Георги Пирински, до Министерство на образованието и Министерство по бедствията и авариите. През декември 2006-та в Елшица пристигнал един от заместниците на министър Емел Етем, който се запознал в детайли с идеята и е огледал базата. Концепцията е една от алтернативите за запазване на елшишкото училище. В момента в него учат 28 деца. След като по време на майската си сесия местния парламент на община Панагюрище не взе решение за закриването му, през септември 2006 г. от РИО на МОН предупредиха, че ще бъде спряна издръжката му. Това наложи общинските съветници да гласуват да бъде отпусната сума от общинския бюджет за издръжка на училището до края на 2006 година. Съществуването на шоколото през настоящата година ще е един от въпросите, които тепърва ще бъдат дебатирани в местния парламент. 

Екип на в. "Време 2001"

За повече информация, въпроси и коментари:
vreme2001@gmail.com


Тагове:   НАТУРА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charanandi
Категория: Новини
Прочетен: 950422
Постинги: 72
Коментари: 518
Гласове: 150
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930