Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2007 02:18 - Отделението по рехабилитация в напрежение
Автор: charanandi Категория: Новини   
Прочетен: 2002 Коментари: 0 Гласове:
0



Засега то няма да бъде преструктурирано, заяви заместник кметът Спаска Тасева

Напрежение витае във Отделението по физикална терапия и рехабилитация в Панагюрската болница няколко седмици преди края на 2006 г., научи в. "Време 2001". Причината - ниските доходи на медицинския персонал в него, която се корени в понижените разценки по клинични пътеки, които се изплащат на болницата от здравната каса в следствие на годишния рамков договор за 2006 година. Например заплатата на завеждащия отделението д-р Георги Точев е едва 330 лв., а четирите рехабилитатори в него се подписват срещу 240 лв. месечно. В отделението работят още две медицински сестри, един процедурчик и две санитарки, едната от които на половин щат.
Договорът с РЗОК бе подписан на 27 март 2006 година и включва 76 от заявените от болницата тогава 79 клинични пътеки. Още тогава обаче като основен проблем управителят на МБАЛ "Събо Николов" д-р Кичукова определи занижените цени на някои клинични пътеки - особено при най-честите заболявания, както и изключително ниските разценки за физиотерапията. От тази година лечебницата ни вече получава пари само от Здравната каса и беше ясно, че вероятно ще търпи загуби. "Ние трябва да лекуваме, това е серизно и искаме отношението към нас да бъде сериозно", заяви в началото на годината д-р Кичукова. "Ако правим дребни сметки, ще изпаднем в трайна, дълбока и нелечима депресия", коментира още тя неуредиците във финансирането на здравеопазването ни.
Един от вариантите за спасяване на положението е преструктурирането на отделението по физикална терапия и рехабилитация и евентуалното му сливане с неврологично отделение, където то ще бъде само сектор. Така обаче може да спадне и финансирането на дейността му от здравна каса. Явно ситуацията е доволно заплетена. Работещите в отделението на 24 ноември потърсиха съдействие от постоянната комисия по здравеопазване в местния Общински съвет. На нея освен медиците присъстваха управителят на болницата д-р Кичукова и съветниците д-р Бояджиев, Сашо Господинов, Пламен Търкаланов. Ясно е, че засега отделението няма да бъде преструктурирано. Това бе потвърдено и от зам. кметът Спаска Тасева този понеделник, когато отговори на специален въпрос на в. "Време 2001". "Отделението работи. На моменти има проблеми и то финансови. Аз знам, че в момента тече едно напрежение там и то е породено от евентуалното му преструктуриране. Но при това положение те най-вероятно биха минали към неврология. За сега такова нещо не е обсъждано, защото това е едно нормално структурирано и работещо отделение", каза тя. Тасева наблегна и на факта, че болницата все пак е търговско дружество, дейността й се финансира от Здравна каса и допълнителни средства трудно ще бъдат намерени от общината например. "Ако в някой момент се тръгне към преструктуриране на болницата, с цел намаляване на отделенията и на отделите, то тогава е възможно отделението да бъде преструктурирано", очерта тя картината в бъдеще.
Общо 1 млн. и 778 хил. лв. е бил приходът на болницата за цялата минала година. От тях 1 млн. и 67 хил. са били от Здравната каса, 653 хиляди от министерството на здраеопазването и 58 хил. от собствени приходи. През тази година болницата разчита само на приходите по клинични пътеки и собствените си приходи, покривали малко повече от 3 % от нуждите й през миналата година.
Отделението за рехабилитация и физикална терапия пък е едно от най-добрите подобни отделения в областта. Разполага с 14 легла, сравнително добра и модерна апаратура. То може дори да предоставя козметични манипулации извън клиничните пътеки с новия си апарат "Лотус 8", като цената на една процедура с него е само 2 лв. А през януари 2007 година ще посрещне и поредната годишнина от създаването си. 

От Стоян Радулов и Лушка Чернева

За повече информация, коментари и въпроси:
vreme2001@gmail.com




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charanandi
Категория: Новини
Прочетен: 948847
Постинги: 72
Коментари: 518
Гласове: 150
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031