Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2007 17:34 - Трихинелозен бил лекуван от пневмония
Автор: charanandi Категория: Новини   
Прочетен: 2710 Коментари: 0 Гласове:
0



imageПървият пациент, у който е открита болестта трихинелоза при епидемичния взрив в  Попинци,  е лекуван от бронхопневмония. Това разкри в Пазарджик пред журналисти паразитологът доц. Димитър Вучев.  Заразеният е шофьор от Панагюрище. Мъжът се почувствал зле и започнал да се лекува от белодробното възпаление. Досетлив медик обаче пратил пациента в РИОКОЗ и резултатите от изследванията показали наличието на опасния паразит. В началото шофьорът помислил, че е пипнал заразата по време на новогодишен купон в престижно панагюрски заведение. Проверката там обаче установила, че месните продукти са чисти. Едва след това заболелият се сетил, че е ял месо от попинско прасе.

Изискахме мръвка от животното и анализът показа, че паразитът е вътре, разкри доцентът. Той уточни, че до момента в Пазарджик са взели 50 проби, като болните се оказали 12. Открихме болестта в ранен стадий, така че не вярвам да има усложнения. Аз лично следя всички болни, декларира доцентът. Той поясни, че в четири от случаите са засечени само паразитите, но самото заболяване все още не се е било развило. Трима от заразените също са били лекувани от бронхопневмония преди да бъде поставена вярната диагноза. При разплитане на биографията на заразеното животно се е оказало, че то е било пускано да пасе в дере край селото. Вероятно там то яло труп на плъх или мишка. Възможно е да е открило и мъртвото тяло на някоя захвърлена от ловец лисица, заяви Вучев. Медикът поясни, че е изследван възможно най-широк кръг от хора, които са опитвали от останките на фаталната свиня. В Попинци са разпространени и листовки, в които е описана симптоматиката на болестта, както и вариантите за профилактика и лечение.

 ПАНИКА

Мълвата за трихинелозата в Попинци бързо се  разнесла и из околните села. От РИОКОЗ получили панически сигнал и от Бъта, но се оказало, че уплашеният пациент просто е настинал.

Мадлена Георгиева




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charanandi
Категория: Новини
Прочетен: 950591
Постинги: 72
Коментари: 518
Гласове: 150
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930